Εκδήλωση για το ραδιόφωνο


3 Xρόνια Ράδιο Ένταση

Το Ράδιο Ένταση 100,1 fm δημιουργήθηκε το 2008 μέσα στην εξέγερση του Δεκέμβρη, στην κατειλημμένη Νομική. Ήταν η ανάγκη του κινήματος για αδιαμεσολάβητη έκφραση και ενημέρωση, για αυτό το ίδιο, αλλά και τα τόσα άλλα τεκτενόμενα, που η επίσημη πληροφόρηση άφηνε στην αφάνεια, που έπρεπε επιτακτικά να καλυφθεί. Με την καρδιά του να χτυπάει στο κέντρο της εξέγερσης, το Ράδιο Ένταση έχει τα χαρακτηριστικά που “επιβάλλει” ο Δεκέμβρης, ζωντανεύει μέσα από ανοιχτές, αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες και παρεμβάλλεται στις κυρίαρχες συχνότητες. Η αμεσοδημοκρατική του λειτουργία και η απόφασή του να υπάρχει ως κύτταρο αντίστασης, φέρνουν το Ράδιο Ένταση στο επίκεντρο των πραγματικών κοινωνικών διεργασιών και των αγώνων, ως οργανικό κομμάτι τους. Δίνουμε το χώρο σε νέα εγχειρήματα, μορφώματα, ιδέες, θέσεις, δομές, θεσμίσεις, αμφισβητώντας, έτσι, το περιορισμένο εύρος των «ειδήσεων» που προβάλλουν τα κυρίαρχα ΜΜΕ και συμβάλλοντας στην επικοινωνία τους. Το Ράδιο Ένταση βρέθηκε στην καρδιά της πλατείας Συντάγματος για να γίνει η φωνή της στα Fm και στο διαδίκτυο, μετέδωσε ζωντανά τις συνελεύσεις της πλατείας και βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης. Αυτή η πρωτόγνωρη κινηματική εμπειρία υπήρξε καταλυτική για την πορεία, αλλά και τη στοχοθεσία του σταθμού. Τους τελευταίους μήνες το Ράδιο Ένταση αναγεννιέται, μαζικοποιείται, διευρύνεται και βελτιώνεται. Αναζητάμε τους διαύλους επικοινωνίας με όλους εκείνους που βρέθηκαν στις λαϊκές συνελεύσεις σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με όλους εκείνους που αναγνωρίζουν τους εαυτούς τους ως τα υποκείμενα που προκαλούν τα γεγονότα της ίδιας της πραγματικότητας. Το Ράδιο Ένταση προχωρώντας αυτή την προσπάθεια, διοργανώνει ένα διήμερο επικοινωνίας. Εστιάζουμε στην επαφή όλων όσων προβληματιζόμαστε για το θέμα της πραγματικής ενημέρωσης (ή αντιπληροφόρησης, όπως συχνά λέμε), στη συζήτηση γύρω από αυτό, αλλά και τη διερεύνηση των τρόπων που πρακτικά θα τη βελτιώσουμε στο επόμενο διάστημα. Πρόσωπα που έχουν εμπλακεί σε παλαιότερα κινηματικά ραδιόφωνα θα μας μιλήσουν για την ιστορία τους. Τέλος, το Ράδιο Ένταση, έχοντας επιλέξει την ανεξαρτησία από οποιαδήποτε μορφή εξωτερικής χρηματοδότησης, οργανώνει ένα πάρτυ οικονομικής ενίσχυσης, προκειμένου όλες οι σκέψεις για βελτίωσή μας να μπορούν να είναι ρεαλιστικές.

Για τη δημιουργία ενός πανελλαδικού δικτύου ραδιοφώνου


Από τα συντρίμμια του παραδοσιακού που άφησε η εξέγερση του Δεκέμβρη το 2008 πίσω της, εικόνες από το μέλλον προβάλλουν. Μέσα από τις στάχτες γεννήθηκαν και αναδύθηκαν ιδέες, εγχειρήματα, θεσμίσεις, χώροι, κοινωνικά κινήματα, θέσεις και δομές. Μέσα σε αυτή την πρωτόγνωρη αίσθηση του ανοιχτού, εκεί που το κίνημα ξεκινάει την ενηλικίωσή του, ξεκινάει και ο πρώτος κύκλος ζωής του Ράδιο Ένταση. Με τα χαρακτηριστικά που “επιβάλλει” η εξέγερση του Δεκέμβρη, το Ράδιο Ένταση παρεμβάλλεται στις κυρίαρχες συχνότητες, υιοθετεί τις ανοιχτές, αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, στεγάζεται στην κατάληψη της νομικής και η καρδιά του χτυπάει στο κέντρο της εξέγερσης. Αργότερα, βρίσκεται στα κινήματα και τις δράσεις που αφήνει πίσω του ο Δεκέμβρης. Ο πρώτος κύκλος κλείνει, ο Ένταση ανασυγκροτείται, πειραματίζεται τεχνικά και πολιτικά, δίνει το παρόν στην πρώτη γραμμή του κινήματος και δουλεύει πάνω στην αντιπληροφόρηση. Τα δύο πιο σημαντικά συστατικά του Δεκέμβρη, η Πανελλαδική δικτύωση της δράσης και οι ανοιχτές αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, βρίσκονται στο κέντρο της σκέψης και των συζητήσεων, η πρώτη και της λειτουργίας μας, η δεύτερη.

Τόσο τα γονίδιά μας, που μας “επιβάλλουν” να έχουμε νόημα μόνο ως κινηματική διαδικασία, όσο και οι αμεσοδημοκρατικές συνελεύσεις μας, μας ανοίγουν το δεύτερο κύκλο ζωής και μας κάνουν συχνότητα ελευθερίας στην καρδιά του Συντάγματος. Το Ράδιο Ένταση γίνεται φωνή του Συντάγματος στα Fm και στο διαδίκτυο, εκπέμπει τις συνελεύσεις του ζωντανά, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης, αναγεννιέται και μαζικοποιείται. Η σκέψη και οι συζητήσεις για μια πανελλαδική δικτύωση γίνονται κεντρικό ζήτημα.

Τώρα βρισκόμαστε στην αρχή του τρίτου κύκλου, βάζουμε στοίχημα. Το κίνημα περνάει στη δημιουργία, θεσμίζει και πράττει στη βάση της άμεσης δημοκρατίας στις γειτονιές και τις πόλεις όλης της Ελλάδας. Λαϊκές συνελεύσεις, κοινωνικά κέντρα, συλλογικές κουζίνες, τράπεζες χρόνου, κοινωνικά ιατρεία, κολεκτίβες, οριζόντιο εμπόριο και τόσα άλλα εγχειρήματα και αντιστάσεις στα νέα μέτρα και στον παλιό κόσμο ευδοκιμούν. Σε αυτή τη φάση της δημιουργίας του νέου κόσμου, το Ράδιο Ένταση πρέπει και μπορεί να γίνει καταλύτης, να βρεθεί σε κάθε γειτονιά της Ελλάδας, να γίνει φωνή των εγχειρημάτων, των αντιστεκόμενων, το δίκτυο ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων, ο δίαυλος επικοινωνίας, ο χτύπος της καρδιάς των λαϊκών συνελεύσεων. Το Ράδιο Ένταση δεν είναι μία κλειστή συλλογικότητα ή οργάνωση, είναι και έτσι πρέπει να παραμείνει, μία κινηματική διαδικασία όπου μέσα από τις αμεσοδημοκρατικές του δομές, μπορεί να χωρέσει ένα τεράστιο εύρος απόψεων και λογικών, βασισμένων στην αξιοπρέπεια, αλληλεγγύη, οριζόντια οργάνωση, την άμεση δημοκρατία, την αντίσταση.

Η πανελλαδική δικτύωση μπορεί να δώσει, το κουράγιο και τη δύναμη, να προωθήσει τον πολιτικό διάλογο σε όλα τα εγχειρήματα, να ενώσει όλες τις στιγμές αντίστασης, ώστε να μην είναι μόνες. Το στοίχημα μπήκε, να δημιουργηθούν τοπικές, αυτόνομες συνελεύσεις Ράδιο Ένταση να δημιουργηθεί το πρώτο πανελλαδικό κινηματικό ραδιόφωνο. Δημιουργία τοπικών συνελεύσεων ράδιο Ένταση, οι οποίες θα δεσμεύονται ισότιμα στο πρόγραμμα, την ενημέρωση, την τεχνική υποστήριξη. Δημιουργία ιντερνετικών κόμβων και μετά fm, όπου αυτό είναι εφικτό. Παρακαλούμε προωθήστε το mail.

Ράδιο Ένταση 100,1 FM - www.entasifm.org